Teknik / Bakgrund

För att man skall få lite bättre förståelse för hur det här fungerar och vad man kan göra så skall vi lite förklara vad det finns för olika system.

  • 2G = GSM, GPRS och ”EDGE”.

Det här är första generationen av modern digital mobiltelefoni. Det har överlägsen täckning ifråga om avstånd till basstationerna (även om de gamla analoga 1G-systemen var ännu bättre) 2G används fortfarande, men då uteslutande för tal och M2M (machine to machine), alltså uppkopplade apparater. 2G har med dagens mått mätt väldigt låga data-hastigheter.

I 2G kan data och samtal INTE samexistera, det är antingen eller.

2G är oerhört ovanligt att man som användare förstärker, dels vill inte operatörerna att man skall in i systemet och ”härja”, sedan ger det ju bara tal vilket få användare accepterar.

  • 3G = UMTS / WCDMA

När 3G gjorde sitt intåg öppnades möjligheten för bland annat videosamtal som då använde datatrafik. 3G har möjlighet att simultant ha tal-kanal och dataöverföring vilket innebär att man kan prata och surfa samtidigt. 3G har hastigheter från 2Mbps till 10-tals Mbps.

3G är i princip alltid det man utnyttjar när man förstärker upp signalerna med en repeater, det ger goda datahastigheter (upp till ca 40Mbps) och förträfflig tal-kvalitet och dessutom båda sakerna samtidigt.

  • 4G = Mobil höghastighetsdata

Om man bara vill surfa utan att ringa så är 4G ett ypperligt val, men eftersom det just bara innehåller datatrafik finns det ingen anledning att jobba med repeaters och inomhusantenner för att bättra på det. Mycket enklare, billigare och mer flexibelt att skaffa en 4G-router. Den kan man ansluta till ett kablat nätverk, sedan kan man bygga ut det som man vill med trådlösa accesspunkter mm. för att skapa ett fullvärdigt datanät med höga surfhastigheter. Allt till ett betydligt bättre pris än att bygga ett 4G-repeaternät.

Visst, det finns de som pratar om tal över 4G (VOLTE= Voice Over LTE) men det är inget annat än IP-telefoni. Skaffa en 4G-router, koppla en IP-telefonidosa till routern och ring, då har du VOLTE. Det hade vi själva innan vi fick fiber till våra lokaler.